Reklama
 
Blog | Beata Packová

Jak koronavirová krize rozděluje společnost, i když je pandemie na ústupu

Kdyby mi někdo před dvěmi lety řekl, že se nebude dát lítat a zajít si na oběd do restaurace, tak bych se mu asi vysmála. Nyní je to realita, kterou už rok a půl žijeme, s měnšími nebo většími přestávkami. Jenom těžko se bude hledat stát, kterému se korona virus vyhnul. Jakoby se svět začal točit opačným směrem.

Nekonečné měsíce byly zavřené obchody, služby, turismus v podstatě přestal existovat a školáci se museli rychle „přešaltovat“ na distanční formu výuky. Popravdě těch mi bylo snad nejvíc líto. Roky, kdy se formuje sociální inteligence a společenské návyky, děti strávili s počítačovou obrazovkou. Nejvíc mě pak zasáhlo, když mi kamarádka popisovala, jak se její pětiletá dcera zavírá v koupelně a hraje si na koronu.

V posledních týdnech se konečně zdá, že alespoň v Evropě a ostatních západních státech je konečně pandemie na ústupu. Neznamená to ovšem, že bychom naskočili do vlaku před koronavirové reality a vesele pokračovali tam, kde jsme před rokem a půl skončili.

Očkování a covidové pasy
Je asi jasné, že očkování sehrálo zásadní roli při zvládnutí pandemie. Ovšem ukazuje se na tom opětovné rozdělení na státy globálního jihu a globálního severu a vypadá to, že kdo má peníze, ten nakupuje a očkuje. Kdo peníze nemá, tak si musí počkat. Měli bychom si ale uvědomit, že pokud jde o celosvětovou pandemii, tak budeme pořád v nebezpečí, pokud bude koronavirus bujit v těch „chudších státech.“
Na druhou stranu je také potřeba respektovat to, že někteří lidé mohou mít rozumné důvody na odmítnutí očkování a nejde pouze o důvody z oblasti „čipů, záření po očkování“ apod. bizarností. Někteří mohou mít zdravotní důvody, ale někteří mohou mít i etické důvody, náboženské, společenské. A nejde o to, aby jedni těm druhým něco vyčítali.

EU schávila covidové pasy, tedy jakýsi certifikát, prokazující, že jsme buď očkovaní nebo jsme nemoc prodělali nebo máme negativní test. Netrvalo dlouho a v Praze byl hned protest proti covid pasům. A samozřejmě námitka, která se týká diskriminace neočkovaných je platná. Nicméně se zdá, že tak, jak EU představuje covid pasy, tak cílem je opak.
Covidové pasy mohou být vydány i lidem, co mají platný negativní test nebo nemoc prodělali. Samozřejmě v současné době nejsou všechny testy zadarmo, jako je vakcína. Cílem by tak mělo být i to, aby i testy byly pokud ne zadarmo, tak alespoň cenově dostupné.
Nikdo neříká, že covidové pasy jsou nejlepším řešením a rozhodně by neměly vést k diskriminaci. Právě proto je ale nutné, aby jejich zavedení bylo co nejtransparentnější a nejjednodušší. A samozřejmě musíme být opatrní v tom, jaké informace budou pasy obsahovat. Všichni ale také chceme cestovat, vrátit se do normálu, jakkoliv nový a jiný normál to bude. Nemá proto smysl se furt dohadovat o tom, jestli covidové pasy nebo ne. Spíše se musí vést diskuze o tom, jak je udělat co nejvíc užitečné a co nejméně diskriminační.

Covid pasy pro celý svět
Jednou jsme v EU a mít otevřené hranice mezi jednotlivými státy je něco, čeho bychom se neměli vzdát ani kvůli pandemii. A proto, jestli jsme se dohodli, že EU podpoří zavedení covid pasů na evropské úrovni, nemělo by to vést k dohadům, ale spíše diskuzi a co nejrychlejší zavedení systému, který může a snad i předejde karanténám, které jsou snad největším problém při cestování.
Zároveň bychom ale také měli co nejdříve najít způsob, jak ulehčit cestování i mimo EU a umožnit cestování lidem do EU z třetích států. Dohoda na evropské úrovni je tak pouze prvním krokem a doufejme, že další budou následovat. Svět není jenom Evropa, jak si občas v Evropě myslíme. Svět se prostě změnil a musíme se přizpůsobit, ať se nám to líbí nebo ne.

Reklama