Reklama
 
Blog | Beata Packová

Bojíte se v noci chodit samy?

V minulých týdnech Britskými ostrovy otřásla kauza zmizelé ženy Sarah Everard. Ta se vracela londýnskými ulicemi večer domů, zhruba po 21. hodině od své kamarádky. Stihla ještě zavolat svému příteli a poté se po ní slehla zem. Nakonec ji našli mrtvou, a z vraždy je dokonce obviněný policista. Její zmizení odstartovalo v Anglii debatu o celkové bezpečnosti žen mimo jejich domov. Diskuze se pak šířila pomocí sociálních sítí i do jiných zemí a odstartovalo celkem důležitou diskuzi. Mnoho lidí sdílelo např. na Instagramu fotky, jak ženy chodí samy v noci oblečené, aby se vyhnuly nechtěným poznámkám, útokům apod. Další post zase odkazoval na poučku: Educate your son – Vzdělávej hlavně svého syna!

V českém kontextu prolétla zpráva o zmizení a celém hnutí jen letmo. Více se tématu věnoval snad jen zpravodajský server seznam.cz nebo lifestylový časopis Elle. Právě seznam.cz přinesl výpovědi mnoha žen, které zažily obtěžování v noci. Při jejich čtení vás až mrazí a zároveň si uvědomíte, že se vám to zřejmě stalo taky. Mnoho žen, nejenom z mého okolí, zažilo alespoň jednou noční obtěžování či nepříjemný pocit pronásledování, sex. narážky apod. Zároveň všechny pocítily bezmoc, co si v takové situaci vůbec mají počít, protože v takovéhle chvíli prostě jste jen konsternovaná. Přičtete-li k tomu dost častou ignoraci okolí, vaše bezmoc se ještě zveličí. A tak některé ženy chodí s klíči a pepřákem v ruce, bojí se nosit sukně nebo šaty a žijí ve strachu.

U českého publika se většinou takovéhle situace nepotkávají zrovna s pochopením. V mnoha případech slyšíte věty typu:” Byla si vyzývavě oblečená, můžeš si za to sama, neměla si jít tou postranní uličkou.” Někteří čeští muži pak v diskuzích píší o tom, že dneska nemůžete vyseknout ženě ani pochvalu a moc se to řeší. No ať řeší. Musí se to řešit. Jednak ze strany kontrolních orgánů, úředníků i policistů. A dále hlavně v nastavení celé společnosti. Český muž byl za socialismu vychovány tak, aby neukazoval své emoce, obstaral práci a pak šel na pivo. Současná generace se mění, avšak pořád převládá individualismus, české “znalectví” všeho a pokřikování různých sex. narážek. Ženy mají být chráněny a muži mají být vzděláváni od samého dětství, jak se chovat k ženě! Nepokřikovat na ni opilecké poznámky, že má hezkou prdel, neplácat ji po ní atd. Zároveň by si měli muži a ženy navzájem pomáhat. Nikdy nevíte, do jaké situace se dostanete a pomoc od druhého se vám bude hodit. Ještě za ni budete velmi vděční!

My, jako ženy, nemůžeme žít v neustálém strachu, to by bylo pro všechny kontraproduktivní. Přesto musíme být v noci bohužel stále obezřetné! Vyhýbejme se extrémům a věřme svým instinktům. Změna je možná a nutná na všech stranách, jak u nás, u mužů i u státních orgánů. Pokud budeme o tématu mluvit, bude se snad situace zlepšovat a dojde i k posunu.

Reklama