Reklama
 
Blog | Beata Packová

Co nám dal 17. listopad

Dnes máme výročí 17.listopadu, a slavíme Den boje za demokracii a svobodu paradoxně v roce, kdy je naše svoboda omezována. Nutno podotknout, že díky koronavirové epidemii.

Pokud se ohlédneme 31 let dozadu, můžeme si v dnešní krizové situaci položit otázku:”Co nám 17. listopad dal?”
Pomineme-li nynější restrikce, tento den nám dal svobodu. Můžeme volně cestovat, můžeme hlásat své názory, můžeme se vyjadřovat, můžeme volit, koho chceme, můžeme podnikat atd. Máme prostě právo volby, nyní považováno za automatické, ovšem v minulosti to tak nebylo.
Mnoho, dnes už dospělých lidí možná ani 17.listopad nezažilo, někteří bohužel ani netuší, co je to za den. Přesto je důležité si tento okamžik naší historie neustále připomínat. Stačí se podívat na nynější situaci.

Vývoj
Vyvíjí se příroda, vyvíjí se lidé a vyvíjí se i společnost, tím pádem se musí vyvíjet i demokracie, jejíž hodnoty se za posledních pár let změnily.
I samotný 17.listopad se vyvinul v něco, co asi moc soudruzi nečekali. Původní Mezinárodní den studentstva se překlenul i díky celoevropským souhrám, v den, kdy jsme bojovali za demokracii a poctivě si ji vybojovali. Nyní ovšem demokracie potřebuje nás ke svému udržení hned z několika důvodů.

Co ohrožuje demokracii?
Poslední dobou byli lidé nejenom v Evropě unaveni z prázdných slibů politiků a postupně se začali odklánět od tradičních politických uskupení. Toho využili populisté a radikálové. U nás se do čela vlády podobně dostal Babiš a jeho hnutí ANO. Zároveň i prezident Zeman využil rozpolcenosti společnosti k prosazení svých zájmů, ať už svými nepravdivými a bizarními výroky či navázáním obchodních vztahů s Čínou, zemí, která demokracii moc v lásce nemá.
Z radikální strany pak vzniklo hnutí Tomia Okamury, který využilo migrační krizi ve svůj prospěch a založil stranu SPD, která se živí strachem svých voličů z neznámého a probouzí v nich rasismus, xenofobii a nacionalismus.
Epidemie, dezinformace, svoboda projevu.V nynější době pandemie, která nám ukázala, jak je naše vláda nepřipravená, jsme také odhalili další stupeň křehkosti demokracie. V záplavě nejrůznějších diskuzí, článků nebo “vědeckých” odborníků narážíme na svobodu slova. Můžeme si past a říkat cokoliv, avšak mnoho informací nemusí být pravdivých. Této nevědomosti pak využívají nejrůznější mocenské skupiny ovlivňující veřejnost, která je zmatená, naštvaná a neuvědomuje si vlastní zranitelnost. Část veřejnosti pak ztrácí víru v demokracii a vybírá si dobrovolně její opak. Naštěstí se pořád většina lidí snaží o zachování bojovat, protože z minulosti víme, že o demokracii lze velmi snadno přijít.

Svoboda
Všichni se shodneme, že 17. listopad nám dal svobodu. Ať už vaše cesta byla za posledních 30 let jakákoliv, bez demokracie by taková nebyla. Pořád jste se mohli rozhodovat svobodně a jednali jste ze své vlastní vůle, což je hlavní kouzlo demokracie. A tu nám 17.listopad 1989 dal.

Reklama