Reklama
 
Blog | Beata Packová

Co nám přinesl rok 2020?

Vsadím se, že když jste slavili Silvestr 2019 vaše představy o roku 2020 byly plné nadějí, předsevzetí a očekávání. Určitě si nikdo nemyslel, že následující rok stráví téměř celý doma. Nynější rok byl plný změn, zvratů, těžkých dní a přinesl nám mnoho zkoušek v profesní i osobní rovině.

Epidemie a vláda

Rok 2020 nám ukázal neschopnost populistické vlády v dobách krize. Nejednalo se jenom o Českou republiku, další příklad populismu můžeme najít v USA nebo i u sousedů na Slovensku. První vlnu politici dlouho bagatelizovali, poté velmi podcenili a nebýt angažovanosti občanů, kteří si pomáhali, šili roušky asi bychom tak #bestincovid nebyli. Najednou jsme se začali všichni chovat, jako kdyby virus neexistoval. Odborníci začali bít na poplach, zatímco Babiš si užíval dovolenou v Řecku a věštil nám s pomocí koule naši budoucnost. Chvástal se, jak všechno skvěle zvládl. Ale ono ne. Za pár týdnů už musel přijít další lockdown. Lidé v šoku, naštvaní, zklamaní, zoufalí se začali bát a zároveň i vyřvávat. Začali se ozývat všichni “odborníci” na epidemii a stal se z toho kolotoč názorů, kde si člověk mohl vybrat z takové škály názorů, až se mu z toho zatočila hlava. Vláda na všechny fake news, hoaxy a odborníky neuměla reagovat. Postavila do čela rezortu plukovníka, který nás měl všechny srovnat. A kupodivu byl jeden z prvních, který své rázné nařízení porušil. Jak na to reagovali Češi? No klasicky. Dělali si z toho srandu a zároveň to některým dalo prostor pro nedodržování pravidel. A nastal čas vánoční.
Vánoce vláda zakázat nechtěla a tak narychlo otevřela obchody a restaurace, aby je zároveň rychle zase zavřela. Teď máme jedinou naději v podobě vakcíny. Ve všech zemích se snaží očkovat, co nejrychleji. Náš náměstek pro očkování má ale dalších deset funkcí a nezvládá pořádně ani jednu. Kampaň na osvětu a vyvrácení mýtů kolem koronaviru nikde, kampaň na vakcíny taky nikde, registrační systém snad někdy v lednu. Čím dál víc lidí je frustrovaných, ublížených, propadá prapodivným teoriím. Mají odpor k vládě, k rouškám, ale hlavně k vakcíně! Z části za to může frustrace, z části neschopnost vlády zamezit šíření falešných zpráv a z části i samotná povaha Čechů, kteří jsou odborníci na všechno a zároveň zvládnou věci bagatelizovat. Jenomže ono se nám to všem vymstí. Až budete řvát, že nemůžete na pivo, otevřít obchod nebo cestovat. Ať se nám to líbí nebo ne, vakcína je prostě nutná, jestli chceme žít relativně normální život, jaký jsme měli doposud.

Můj covid rok

Mě osobně zasáhl rok 2020 nepříjemně také. Jako matka samoživitelka jsem se ocitla v nejistotě, zda vůbec dokážu uživit sebe a své dítě. Musela jsem se vrátit ze zahraničí, abych byla nablízku svým rodičům a dokázala se o ně v případě nesnází postarat. Ačkoliv nám byly slíbeny kompenzace od státu, čekali jsme na ně dlouho, zároveň já osobně jsem nedostala celou částku, která byla slibovaná. Naštěstí jsem měla úspory. Dále pod sebou nemám další zaměstnance a nemusím živit kromě své rodiny nikoho dalšího. Krizi jsem nakonec ustála a měla jsem štěstí i na práci. Nicméně mnoho lidí takovou kliku nemělo, ať už se jednalo o jiné matky samoživitelky nebo majitele restaurací. Zároveň tito lidé museli čelit i různým osočováním ze strany dalších, ať už to byli samotní vládní činitelé nebo jiní pracující.
Proto bychom si měli uvědomit, že nikdy nevíme jestli se nedostaneme do nesnází znovu, samozvaní experti by měli sklapnout a nechat si své názory pro sebe, jelikož se jim to může vrátit. A tak do Nového roku 2021 přeji nám, českým občanům, pokoru, sebeúctu, lepší vládu a zlepšení nastávajícího stavu!

Reklama