Reklama
 
Blog | Beata Packová

Když může Andrej Babiš, proč né já?

Andrej Babiš v roce 2017 vyhrál volby do Poslanecké sněmovny. Sliboval nám všem změnu. Jeho kampaň se nesla v duchu, že předchozí vlády tu nadělaly takovou paseku, kterou nelze již tolerovat. Hnutí Ano v čele s Babišem pak nastolí pořádek, transparentnost a pročístí vody už tak zkorumpované politiky. Kampaň vedená na silných marketingových heslech, zajímavých osobnostech, slibech Babiše a koblihách zdarma u voličů uspěla. Změna mohla nastat.

Je rok 2020. Česko zmítá druhá vlna koronaviru a rozhodně žádná změna nenastala. Ba naopak. Jsme ještě ve větším srabu než doposud. Vláda hnutí ANO, ČSSD s podporou KSČM rozdala všechny přebytky státu a teď mele z posledního. Babiš první vlnu koronaviru zvládl, ustál svůj politický mandát opřený o mnoho skandálů a hrdě si vykročil k výhře u krajských voleb. Jenomže se nechal ukolébat svým vlastním úspěchem. Směle začal rozdávat příspěvky, řešit neopodstatněné a nedůležité zákony a trousit své bláznivé věštby. Prostě se choval se jako kdyby koronavirus neexistoval. Jenomže on tu pořád byl, a jen sílil. Až přímo přetekl do fáze, která je neúnosná nejenom pro lidi, ale i pro samotného premiéra. Ten se totiž ze všeho nejraději schovává. Do politických debat posílá své ministry, kteří musí žehlit jeho průsery. Projevy už raději přenechává ministru zdravotnictví, a pokud se objeví na veřejnosti, žádnou chybu přece neudělal nebo o tom nevěděl. Jeho image silné osobnosti se mu bortí před jeho vlastníma očima.

Když nejdeš příkladem….

Jak vlastně chcete inspirovat jiné lidi k dodržování pravidel, když vy sám je porušujete? Když se zakážou hromadné akce, ale prezidentovi pořád udělíte vyjímku v pořádání oslav? Když jste otevřeli konečně restauraci, ale zase ji musíte zavřít, protože jednou vláda řekla tak a podruhé jinak? Když jste zdravotní sestra a nemáte kam dát děti, protože jsou zavřené školy? Když jsou prezentována data o velkém počtu nakažených, ale premiér řekne, že je to blbost? Proč se pak Babiš a spol. diví, že jsou lidé naštvaní, nedodržují nařízení a zjednodušují koronavirus? No proč? Protože vláda je celé tři měsíce takto masírovala. A co mají dělat lidi teď? Jsou naštvaní, unavení, vyčerpaní. Prostě je to nebaví. A když už přistoupí na dodržovaní pravidel, zjistí, že někdo jiný je může porušit. Argument sice hloupý, ale i logický pro českou povahu, když může soused proč né já?
A co teď s tím? Zavřeme všechny na 14 dní. Babiš se stáhne do ústraní a až bude konec epidemie nebo se situace zlepší, vyleze ven a bude všude říkat, jak on nás z toho zase dostal. Pak tedy záleží na nás, zda si budeme jeho neschopnost pamatovat a za rok, při volbách mu to spočítáme. Nejlepší tedy bude nezapomenout! Tak jako v roce 2017 lidé nezapomněli prohřešky předchozím vládám, neudělejme vyjímku ani u Babiše.

Reklama