Reklama
 
Blog | Beata Packová

Krúpův prohraný souboj

Hlídacípes.org přinesl informace o rozsudku v kauze bytů OKD. Společnost Serbina Consulting kontroverzního miliardáře Pavola Krúpy zastupovala vlatníky bytů OKD a požadovala náhradu škody, která jim měla vzniknout při nemožnosti přednostního odkupu. Odvolací soud definitivně zamítl jejich žádost a rozhodl ve prospěch společností Heimstaden Czech a RPG Industries.
Bytový fond vlastnila společnost OKD, a jak je v celé kauze známo, byty se nedostaly do rukou horníků ale pod soukromou společnost. Pavol Krúpa, české veřejnosti do té doby neznámý, se prapodivně v celé kauze angažoval. Ačkoliv se mohlo zdát, že se jedná o „zachránce“ lidu, při bližším pohledu zjistíme opak. Pavol Krúpa je typ velmi agresivního podnikatele, který sice viní Bakalu z výhodné privatizace OKD, ale ve skutečnosti on sám zbohatl na kupónové privatizaci. Pojďme se trochu blíže podívat na profil tohoto zbohatlíka a jeho vztah k celé OKD kauze.

Kdo je Krúpa?
Krúpa se sice narodil v Bratislavě, ale žije v Čechách. Vystudoval Ekonomickou univerzitu v Bratislavě. Jeho pvní podnikatelské kroky obsahovaly prodej oblečení ze zahraničí. Později založil firmu prodávající finanční a pojišťovací produkty. V 90. letech se zaměřil na obchodování s cennými papíry a výrazně zbohatl, i díky kupónové privatizaci. Na počátku 21. století ustanovil společnost Arca Capital operující dodnes. Společnost proslula svým agresivním jednáním, kdy odkupovala hlavně oslabené firmy za velmi výhodné ceny. Právě díky tomuto přístupu je Krúpa a jeho firma spjata s řadou kontrovezních kauz. Ať už je to velmi výhodný výkup akcií od bývalého premiéra Stanislava Grosse, nebo zneužití interních informací ČEZU. Krúpa se netají ani svými kontroverzními politickými názory. Například podporou bývalého Ukrajinského prezidenta Janukoviče. Ve zkratce můžeme jeho obchodní i názorové myšlení přirovnat k ruskému oligarchovi. Dokonce i Česká národní banka v roce 2018 označila Krúpu ( díky jeho prohřeškům) za nedůvěryhodnou osobu a neschválila jeho záměr řidit investiční fond Arcy Capital. Posléze tedy finanční skupinu opustil a založil si vlastní. Krupa Global Investment, pod kterou operuje dodnes.

Krúpa a OKD
Proč se začal Krúpa angažovat v kauze OKD? Lidumilovné záměry zde nehledejme. Když OKD začalo krachovat, byl to právě Krúpa, kdo projevil zájem o odkup OKD a jeho ,,záchranu“. Když mu záměr nevyšel, začal házet špínu na Bakalu i další investory. Rozpoutal se tak boj mezi ním a Bakalou, vedený dodnes. Za tyto kroky byl dokonce Krúpa vyznamenán prezidentem Zemanem. Ačkoliv ocenění putovalo podle prezidenta vyjádření do rukou Krúpy za boj proti Bakalovi, může se jednat i o neoficiální poděkování prezidenta za sponzorování nejenom jeho kampaně, ale i Zemanovy strany práv občanů.

Výsledek tahanic
Ačkoliv se Krúpa snaží vehemetně svůj boj vyhrát, ve výsledku se mu přestává vyplácet. Což dokazuje nejenom nedávno vydaný rozsudek v kauze bytů OKD, ale i v dalších tahanicích s Bakalou. Jeden z nich přesahuje hranice České Republiky. Soudy v USA řeší žalobu Bakaly na Krúpu za agresivně vedenou kampaň, kdy Krúpa očerňoval Bakalu a chtěl po něm několik miliónů dolaru za její ukončení. I když se Krúpa snažil odvolat ve věci až k nejvyššímu Federálnímu soudu v Charlestonu, bylo mu to k ničemu. Soud jeho stížnost odmítl a přenechal věc k vyřešení v Jižní Karolíně. Majitel komunikační agentury, která kampaň pořádala, se dohodl s Bakalou a zveřejnil veřejnou omluvu. Krúpa však své zainteresování pořád popírá.
Ve výsledku jde ve všech kauzách Krúpovi pouze o moc. Nezajímají ho lidská práva nebo zaměstnanci dolů. Chce získat co nejvíc pro sebe, a nebojí se k tomu používat agresivní metody. Člověk prorusky smýšlející a napojený na poradce prezidenta Zemana. To už je samo o sobě vypovídající informace.

Reklama