Reklama
 
Blog | Beata Packová

Kup si od Aleny dárek

Ministryně financí Alena Schillerová před pár dny na svém instagramovém profilu vybídla k nákupu vánočních dárků. Nic by nam to nebylo ojedinělého, kdyby se nejednalo o státní dluhopisy. Schillerová vám na svém lifestylovém instagramu nabízí koupi skvělého vánočního dárku v podobě státních dluhopisů. Ač byste si je chtěli koupit či nikoliv, její výzva nás přivádí o pár let zpět, kdy její nadřízený Andrej Babiš nakoupil výhodně tzv.korunové dluhopisy. Jejich nákupy vyšetřuje Finanční správa dodnes. Celé se nám to pěkně proplétá. Dnes máme ekonomiku v krizi, Schillerová ji potřebuje, jako ministryně finance, zachránit. Babiš kdysi na dluhopisech výhodně vydělal a Finanční správa, která likvidovala za Schillerové i Babiše konkurenci, teď dluhopisy kontroluje. Pokud nejste Babiš nebo nepatříte do jeho rodiny, asi bych si nákup dluhopisů rozmyslela.

Co jsou vlastně korunové dluhopisy?
Jedná se o dluhové cenné papíry, které mohl vydávat stát i právnické osoby. Jejich hodnota byla 1,-. Legislativa do roku 2012 umožňovala nedanění dluhopisů, protože daň vypočítávala u každého dluhopisu zvlášť a zaokrouhlovala ji na nulu. V roce 213 přišla novela zákona, která už se zdaněním dluhopisů počítala, avšak vztahuje se to na dluhopisy vydané až po 31.12. 2012.
Kauza korunových dluhopisů pak zlomila vaz v roce 2017 bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.
Andrej Babiš požadoval zdanění korunových dluhopisů, přesto že on sám výhodně korunové dluhopisy koupil mezi roky 2013 a 2014 s platností do roku 2022. Babiš si díky nezdanění dluhopisů přišel až na 90 miliónů korun. Sobotka požadoval odstoupení Babiše z vlády pro střet zájmů, protože Finanční správa, která byla povolána k prošetření celé kauzy, spadala právě pod Babiše. Nakonec to byl sám Sobotka, kdo odešel, složil post premiéra a nechal volnou cestu Babišovi.

Dohra
Podle Finanční správy by měla být celá kauza prošetřena již letos, průtahy způsobila kovidová epidemie, a tak se kauza dluhopisů dostala do pozadí. Ředitelka Finanční správy Tatjana Richterova slibuje výsledky již do konce tohoto roku, ovšem jak informoval server rozhlas.cz jak celý průběh vyšetřování probíhá, je neznámý, protože ho Finanční správa nezveřejňuje. On je výsledek asi jasný, Babiš bude z obliga. Ačkoliv mu měla kauza korunových dluhopisů zlomit vaz, spíše ho dostala do popředí. Konkurenci může likvidovat dál. Snad na něj taky jednou dojde, jako například na Sobotku, který sice dluhopisy neprodal, avšak “výhodně” prodal podíly dalších státních podniků např. slavné OKD.

Reklama