Reklama
 
Blog | Beata Packová

Matky šílí…..děti jdou do školy!

Od pondělí se vrátila část dětí do škol v rotační výuce. Prvňáci, druháci, předškoláci a žáci speciálních tříd byli jako první s učiteli podrobeni testování a následně se odebrali k výuce. Avizovaný návrat do škol se ladil už delší dobu. Vláda si ho určila jako prioritu. Po Velikonocích se tedy alespoň část dětí konečně vrátila do lavic. Jenomže, část rodičů křičí, že své děti do škol nechce dát. Proč? Zde jsou důvody i vyvracející argumenty.

Nechci, aby mé dítě testovali!

Mnoho matek a otců sdílejí na sociálních sítí své příspěvky o tom, jak přece své dítě nevystaví nebezpečí testování! Protože nikdo jejich zlatíčkům nebude strkat špejli do nosu! To, že si mnoho dětí do nosu strčí ze zvídavosti, nevědomosti, kde co, je jim jedno. Navíc většina těchto rodičů před tím osočovala učitele z toho, že nic nedělají a jen doma sedí na zadku za státní peníze. Tak si pak vyberte! Jasně, nezavděčíte se nikdy nikomu, ale pokud se chceme postupně začít vracet do normálu, děti by měly jít jako první. Jsou už rok doma, bez kamarádů, bez režimu, bez socializace, bez pohybu….chceme mít z generace neschopné tupouny? Zřejmě ne! Děti si zaslouží se vrátit a začít se postupně vracet k normálu.

 Špatné testy a riziko nákaz

Mnoho rodičů také argumentuje nákupem špatných testů. Bohužel to ředitelé, učitelé nemohli ovlivnit. Nákup testů byl prapodivný a zda jsou opravdu tak nekvalitní se teprve ukáže. Přesto na tuto otázku by mělo odpovídat ministerstvo zdravotnictví nebo přímo ministr vnitra Jan Hamáček, který nákup testů zařizoval. Jenomže obě ministerstva mlčí, raději se k tomu nevyjadřují. A tak ředitelé a učitelé jen krčí rameny. Zda dostanou nějaké přesnějši instrukce na obhajobu testů se teprve ukáže. Ovšem vzhledem ke špatné komunikaci naší vlády, nic takového asi ani nenastane. Přesnost testů se teprve ukáže časem.

Dalším problémem je povinnost nošení roušek. Ano roušky už jsou otravné a pro děti to nebude lehké, přesto musíme s nimi vydržet. Je to prostě nutná prevence, která částečně zabrání v šíření.Lepší je snad míti více ochrany, kterou pak můžeme postupně redukovat než žádnou. Chceme-li zabránit dalšímu šíření a potencionálnímu zavření škol, musí se zavést preventivní kroky. Mnoho dětí se shlukovalo i během lockdownu, chodilo spolu ven nebo ke kamarádům. A nikdo jste je doma zřejmě netestovali. Riziko nákazy tady prostě je a bude.

Nevzdělaná generace?

Zavření nemůžeme být donekonečna! Prevence je prostě nutný základ. Až budeme proočkovaní a čísla v nemocnicích rapidně klesnou, budeme snad moci dát části preventivních opatření vale! Bohužel zatím tomu nic nenasvědčuje. Je v celku vtipné, že rodiče co nejvíc řvou proti otevření škol, zároveň protestují proti nošení roušek a vládě a mnoho z nich i šíří dezinformace. Rok doma s lidmi udělá mnohé, lidé podléhají už ledasčemu. Děti jsou naše budoucnost, tak jim to vzdělání a vše co s tím souvisí dopřejme!

Reklama