Reklama
 
Blog | Beata Packová

Nenechám ČSSD ukrást lithium, stejně jako OKD.

Andrej Babiš před několika měsíci oznámil, že se jeho Hnutí ANO nebude soustředit na krajské volby. Ovšem před pár dny prezentoval spolu se svými spolustraníky předvolební krajskou kampaň. Ta se nese v duchu „Ukázaná platí!“ Dost příznačné heslo pro celé Babišovo volební období vystavěné vždy na poukazování chyb nepřátel a vyzdvihování úspěchů, mnohdy započaté ještě předchozími vládami. Populismus na zlatém podnose.

Babiš rád diriguje a nerad prohrává. Jeho cíl je jasný, porazit opozici na všech frontách. A jak víme, když bude v čele čehokoliv, je mu jedno, komu se zaprodá. Ať už je to koalice s KSČM nebo ČSSD. Právě Hnutí Ano a ČSSD sází ve svých kampaních na vyhraný boj s Covidem. Tyto dvě strany nás dle svých slov zachránily před zkázou. Sice se situace s korovonavirem spíše zhoršuje než zlepšuje, ale to nevadí. Jednou jsme lidi zamkli doma a pak jim dali spoustu pomoci, dokážeme to i podruhé. Byly ovšem doby, kdy Babiš nevinil jenom Kalouska a ODS. Ještě nedávno vinil i ČSSD. Můžeme si připomenout volební plakát z roku 2017.

Volební plakát z roku 2017.

 

Babiš v něm přirovnává kauzu Lithium ke kauze OKD. A za vše viní ČSSD. Stranu, se kterou je nyní v koalici. Sice se někdy handrkují jak malé děti, přesto i díky této straně, proti niž tak zbrojil, může nyní vládnout. Najednou tedy zapomněl na všechny hříchy ČSSD? Těžko. Využil sociální demokraty ke svému prospěchu, a ještě si přisvojil jejich praktiky. V kauzách Lithium i OKD figurovala ČSSD a stála za tzv. státními omyly způsobené nevýhodným prodejem do soukromých rukou. Nicméně Babiš se v obou těchto případech angažoval prapodivným způsobem též. Jeho nejoblíbenější ministr Karel Havlíček jmenoval bývalého ředitele podniku Diamo: Jiřího Ježe zpět do funkce, i když to byl právě on, kdo nevýhodně prodal pozemky s lithiem výrazně pod cenou.

I tyto kroky minulé poukazují na podstatu Babišova charakteru. Jeden den zlodějem, druhý den mým přítelem. Možná by se spřáhl i se samotným ďáblem, kdyby mu pomohl k výhře ve volbách. Nejpozoruhodnější je i fakt, že sám Babiš měl své zájmy v kauze OKD i v kauze lithium. Jde tedy, a to především, o další taktiku hledat viníka u všech, jen ne u sebe. A co bude dál? Že bychom jednou uslyšeli o Čapím hnízdě, za které může Kalousek?

Reklama