Reklama
 
Blog | Beata Packová

Turisto! Zaplať nám dluhy!

V pondělí 1.6. Česká republika vydala seznam zemí, kam občané mohou vycestovat. Dobrá zpráva pro nás, ale i turismus, který byl doteď v útlumu. Ačkoliv se lidé zřejmě budou bát cestovat, rozhýbaní ekonomiky je úzce spjato i s turisty, kteří do ČR každoročně přicházejí a utrácejí zde své peníze. Ať už dolary, či libry. Ano, i my můžeme podpořit domácí turismus.
Zároveň se však nebraňmE přivítat i zahraniční klientelu. Proč? Pomůže to rozhýbaní české, ale i světové ekonomiky, které se navzájem ovlivňují.

Turismus je nehmatatelné odvětví průmyslu, tzv. služba. Neviditelná, nefyzická, ale přesto pro ekonomiku i samotný průmysl důležitá, protože má vliv na mnoho věcí, aniž bychom si to uvědomovali.

Cestovní ruch má vliv na následující aspekty ekonomiky:

HDP – Hrubý domácí produkt – používající se pro posouzení výkonosti ekonomiky, označuje peněžní vyjádření celkových statků a služeb vytvořených za určité období v určitém území. HDP je určeno na základě statistiky národních účtů. Česká republika patří k vývojově rozvinutějším zemím, vzrůst HDP pro rok 2019 byl 2,4 %, podobné HDP mělo např. Izrael nebo Itálie. Ovšem s příchodem koronaviru dochází k snížení HDP, podle zprávy České národní banky došlo k poklesu HDP o 2%. Pokles způsobený uvalením sankcí, zapříčinil ochromení domácí ekonomiky a zároveň snížil zahraniční poptávku. S postupujícím uvolňováním se tedy ČR otevírá zahraničí a vrací do oběhu tuzemské podniky. Cestovní ruch se v ČR zvyšuje již od roku 2011. Podíl na HDP měl podle Českého statistického úřadu 2,9%. Pro představu nejvyšší podíl na HDP mají následující tři odvětví: zpracovatelský průmysl, velkobchod/malobchod a údržba motorvých vozidel a nemovitosti. Turismus sice obsadil na škále 7. místo, přesto je např. před zemědělstvím a těžebním průmyslem. Jedná se tedy o odvětví neustále se zvyšující a mající důležitý podíl na HDP.

Zaměstnanost – Cestovní ruch je založen primárně na lidské síle – pracovní. I když v dnešní době lze mnoho věcí si obstarat tzv. online, ve výsledku jsou služby závislé na lidech. Podle dat pracoval v turismu skoro každý 22. občan ČR, celkově bylo zaměstnaných v tomto odvětví 241 000 pracovníků, kteří díky koronaviru přišli o práci, protože zrovna ve službách došlo k masivnímu útlumu již z počátku vypuknutí pandemie. Připomeňme si, že se také služby řadí k poslední vlně uvolňování. Mnoho lidí navíc pracovalo na různé dohody o pracovní činnosti, kompenzační bonusy jim tedy nemusely být ani uděleny. Na jednu stranu se úroveň služeb v ČR pomalu zlepšuje, ale pořád nedosahuje tížených kvalit. Mnoho podniků se tedy bude muset naučit i lepšímu chování ke svým zákazníkům.

Ekonomická výkonnost – Turismus má samozřejmě velký vliv na ekonomiku a její výkonnost, kterou ovlivňuje mnoho činitelů. Dělíme je na přímé a nepřímé efekty. Mezi přímé řadíme např. objednání pokoje v hotelu nebo koupení jízdenky/letenky. Nepřímé efekty nevidíme jednoznačně, ale mají velký vliv na mnoho na sebe provázaných odvětví. Výdaje turisty totiž podpoří další podniky. Jako příklad můžeme úvest oběd v restauraci, zákazník zaplatí za jídlo, majitel pak z této sumy hradí dodavatele jídla, pronájem místa, energie, mzdy apod. Tito dodavatelé totiž netvoří přímý kontakt s turistou, proto označení nepřímý.

Celkový turismus pak také dělíme na další tři druhy. Domácí, příjezdový, výjezdový. Podle dat Statistického úřadu v roce 2018 navštívilo ČR cca 36 miliónů zahraničních turistů, do rozpočtu pak přivezli 169 miliard korun. Na poli domácího turismu se utratilo zhruba 126 miliard korun, navíc Češi podnikli cca 85 miliónu cest po své rodné zemi. A nakonec bylo podniknuto 12 miliónu výjezdových cest do zahraničí. Čísla, která se nyní snížila. Očekává se nárust v domácím turismu, avšak dle čísel z minulých ročníku se jasně ukazuje, že domácí turismus byla a je velmi oblíbená a rozšířená činnost i před koronavirem. Ve výsledku však vyšší podíl tvoří příjezdový turismus.

Turisté zpět

I když premiér Babiš apeluje na občany, aby podpořili domácí ekonomiku a cestovali po ČR, pokud chtějí, měli by vycestovat i do zahraničí. Podpořením mezinárodního turismu dochází k rozhýbání světové ekonomiky, což se samozřejmě odrazí i v té české. Žijeme v kapitalismu, ať se to lidem líbí nebo ne, provázanost ekonomik napříč celým světem je realitou. Chceme-li úspěšně fungovat v rámci spojenectví Evropské unie, k niž jsme se jednou zavázali, měli bychom ji také podpořit, a ne pouze slepě brát. Proto tedy přivítejme i turisty, kteří nám do rozpočtu přízpívají nemalou částkou, tu nyní budeme velmi potřebovat, díky neustálému zadlužovaní naší vlády.

Reklama