Reklama
 
Blog | Beata Packová

Výhody pro očkované

Po roce stráveném převážně v lockdownu se objevila šance, jak se vrátit zpět do našeho starého života. Naději představuje vakcína. Ačkoliv Češi, jak už je národní tradicí, v nynější době polemizují, zda se nechají naočkovat. Pojďme se zamyslet nad výhodami vakcíny. 

Nejprve si, ale řekněme základní informace. Vakcína proti viru SARS-CoV-2 nevznikla přes noc. Vědecké týmy vycházely z poznatků, které zjistily při vývoji vakcín proti virům SARS a MERS. Navíc díky tomu, že se jedná o celosvětovou epidemii, vědecké laboratoře měly k dispozici mnohem více finančních prostředků k výzkumu a také samotných dobrovolníků. Vakcína byla testována na několika tisících lidech, jsou prokazatelné minimální vedlejší účinky (jako u léků nebo dalších vakcín). Navíc samotná kritéria pro schválení vakcín jsou daleko přísnější než u léků, či-li celý proces  je ošetřen několika kontrolními orgány. Vakcína nám může zachránit život a zároveň nám přinese i několik výhod. Pojďme si shrnout ty nejdůležitější. 

  1. Díky vakcíně si vybudujeme kolektivní imunitu. I ti, kteří se nechtějí očkovat budou chráněni před koronavirem. Zabráníme přetížení nemocnic, zdravotnickou péči dostanou konečně i nekovidoví pacienti, kteří museli dlouho čekat na zákroky, ošetření apod. Už se nebudeme moci strachovat, zda můžeme navštívit své rodiče nebo prarodiče, protože ona riziková skupina, do které nespadají jenom senioři, bude ochráněna.
  2.  Otevřou se hospody, služby, restaurace, kina apod. Všichni co křičí, proti vakcíně zřejmě chtějí být zavření doma, jinak si jejich názor nedokáži vysvětlit. Pokud bude počet nakažených klesat, dojde k otevření zmíněných podniků. Budeme si moct zajít do restaurace na oběd, s kamarádkou na kafe nebo nechat manžela jít do hospody. Podnikatelé v těchto sférách pak budou moci opět začít vydělávat.
  3.  Můžeme se potkávat. Konec zákazu návštěv, budeme se moci normálně setkávat. Budou se moci konat větší společenské akce. Svatby, festivaly, koncerty, zápasy.
  4. Cestování. Jedna z nejdůležitějších věcí. Budeme opět moci volně vycestovat kamkoliv. Je velmi pravděpodobné, že mnoho cizích zemí bude chtít prokazatelný důkaz o absenci covidu, ať už v podobě negativního testu nebo potvrzení o očkování.

V souvislosti s očkováním se mluví o zavedení tzv. covid pasu. Tento pas vás bude opravňovat k navštívení nejrůznějších akcí nebo cizích zemí. Mnoho leteckých společností už avizovalo nutnost potvrzení o očkování pro vstup do letadla. I když se ozývají kritici, kteří se ohání omezováním lidských svobod nebo názorem, že si ten jed nenechají píchnout, očkování je prostě nutnost, pokud se chceme vrátit do relativně normálního života. Navíc tito tzv. kritici se neuvědomují dvě důležité věci. Za prvé, svoje informace, data sdílíte všude možně na sociálních sítích a je vám to jedno. Přitom právě vaše data jsou velmi dobrá obchodní komodita pro soc. sítě. Za druhé, ty tzv. jedy možná sami jíte, pijete, kouříte a v komentářích se tím zřejmě nechlubíte. 

Ať je váš názor na očkování záporný nebo kladný, z celospolečenského hlediska se jeví jako nutný fakt. Pomůže nejenom nám, ale i podnikatelům, zdravotníkům, nemocným nebo našim nejbližším. Teď už pouze můžeme doufat v nezaspání našich vládních činitelů a v brzké rozjetí registračního systému!

Reklama