Reklama
 
Blog | Beata Packová

Zakáže nám koronavirus demokracii?

V říjnu nás čekají krajské volby. Budeme si vybírat zastupitele jednotlivých krajů a zároveň i část Senátu. Ačkoliv volební průzkumy pořád naznačují vítězství ANO ve volbách do poslanecké sněmovny, situace v krajích je většinou jiná. Za prvé, zastupitele volíme podle toho, zda politika známe na lokální úrovni. Za druhé, velké strany se dělí o moc s malými regionálními uskupeními. Navíc celou politickou situací nyní zamíchala krize spojená s koronavirem. Opoziční strany se postupně snaží vytvářet koalice mezi sebou, aby porazili Babišovo hnutí a přímo jeho samotného. Andrej Babiš se zase kasá, jak jeho ministři a celý úřad zvládli situaci spojenou s koronavirem, vyvedli nás z nebezpečí a ještě nám všem pomohou!

Ale i Babiš se bojí. Protože jeho regionální buňky zmítají skandály podobné jemu samotnému. Středočeská hejtmanka Jermanová pravděpodobně svoji pozici neobhájí, brněnské ANO bylo raději rozpuštěno a kraj, kde v roce 2016 získal nejvíce hlasů, Moravskoslezský, je na pokraji zhroucení. Proto přislo celkem překvapivě nařízení, že lidé v karanténě nebudou moci volit v krajských volbách. Volební právo je základní princip nás občanů, žijících pořád v demokratické společnosti, které bude některým odebráno. O alternativních způsobech umožňujícím lidem v karatnéně volit, nechce vláda ani slyšet.

Premiér se k tomu zatím nevyjadřuje. Ani jeho straničtí spolupracovníci. Moc dobře vědí proč. Jako ukázkový příklad si můžeme uvést situaci v Moravskoslezském kraji: region označený za ohnisko druhé vlny. A možná tam pořád neskončila ani ta první. Na povrch začínají vyplouvat informace o velkém podcenění situace od samého počátku vypuknutí pandemie. Sama opozice na ně dlouho upozorňovala, avšak odpovědi se nedočkala. A nakonec vypukla epidemie, která se šířila skrz horníky z OKD dál k dalším obyvatelům. Vláda jim dlouho neposkytla žádná podpůrná opatření, místo toho nechala veřejnost, aby je lynčovala. Když už konečně OKD bylo zavřeno, všem došlo, že je to pozdě. Další rána teprve přijde, v roce 2021/2022 kdy se doly zavřou úplně a mnoho lidí příjde o práci. Andrej Babiš kdysi sliboval těžbu až do roku 2030, a krmil nás pohádkami o zlých investorech okrádající OKD. No oni by se k firmě OKD chovali nyní, v době krize, daleko líp než nynější akcionář – Ministerstvo financí.

Lidé přijdou o práci, vláda mlčí, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch si přehazuje vinu s místní hygieničkou a nikdo neví, kdy celá šaškárna skončí. Místní jsou naštvaní, což dokazují nynější demonstrace, kdy někteří konečně zahodili ostych a začínají promlouvat o celé situaci.
Co z toho plyne pro krajské volby? Docela velká pravděpodobnost, že to hnutí ANO v Moravskoslezském kraji voliči v říjnu spočítají. Ovšem pokud jim to vláda dovolí. Může uvalit karanténu na celý kraj a volby nebudou. Situace jak z sci-fi filmu, přesto není nereálná. Jak pak zabráníme tomu, aby se situace neopakovala i v dalších krajích? Tím, že se budeme domáhat svých základních práv k nimž patří PRÁVO VOLIT! A potom je jen na nás, zda si zvolíme zase ANO nebo jiná politická uskupení.

Reklama